[20] Hořčík: 20+ Důvodů, proč pomáhá! (10 studií) #vedeckyPodlozeno
V tomhle článku se dozvíš: 20+ důvodů, PROČ hořčík pomáhá, 10 přírodních zdrojů s nejvyšším obsahem hořčíku, doporučené dávkování hořčíku.
Hořčík – Úvod
Jak jsi se už mohl/a dočíst, posilovací trénink může 2-3x urychlit hubnutí a co víc, na rozdíl od kardia můžeš při jeho zapojení těžit ze všech benefitů, které posilovací trénink přináší.
Také už víš, proč ženy nedosahují optimálních výsledků právě s ohledem na nevhodnou formu tréninku, a to i v případech, kdy mají optimálně nastavené stravování.
Stejně tak víš, že potréninková bolest ani napumpování svalů a s ním spojené pálení přímo nezpůsobují nárůst svalové hmoty, či síly nad jejich původní hodnotu a jsou jen vedlejšími produkty, nikoli cílem celého procesu.
V dnešním díle si vysvětlíme, PROČ je hořčík tak důležitý, a to nejen pro sportovce.
Hořčík a jeho vliv na klíčové faktory nejen pro přeměnu postavy
Hořčík je hned po Vitamínu D druhou nejvíce deficitní složkou ve stravě a nejvíce deficitním minerálem vůbec.
Co se jeho funkcí týče, podobně jako u vitamínu D platí: Čím vyšší potřebu a nedostatek hořčíku tělo má, tím vyšší může mít účinky. Z jeho benefitů můžeš těžit především tehdy, pokud jsi vystaven vysokému fyzickému, či psychickému stresu, fyzické pasivitě, s přibývajícím věkem, často konzumuješ alkohol, trpíš cukrovkou, či zažívacími obtížemi.
Významnou roli může hrát skrze ovlivnění klíčových faktorů pro přeměnu postavy a výkonnosti, jakými jsou: spánek, stres, trávení-výživa, zdraví, trénink.
20+ Důvodů, proč hořčík pomáhá
- Pozitivně ovlivňuje hladinu testosteronu.
- Podílí se na tvorbě nové svalové hmoty (proteosyntéze)
- Zlepšuje silový výkon.
- Zvyšuje vytrvalostní výkon.
- Pomáhá s využitím ATP jako zdroje energie.
- Zlepšuje inzulínovou senzitivitu.
- Pomáhá k správné činnosti svalů a nervů.
- Je nezbytný pro metabolismus vápníku a draslíku
- Udržuje zdravé a silné kosti.
- Zvyšuje kvalitu spánku.
- Pomáhá s využitím kyslíku v buňkách.
- Preventivně působí proti depresím.
- Zlepšuje kognitivní schopnosti, paměť, koncentraci apod.
- Přispívá ke zdraví srdce a krevního tlaku.
- Pomáhá s bolestmi hlavy.
- Působí proti podrážděnosti, úzkosti, přecitlivělosti.
- Snižuje hladinu stresu.
- Působí preventivně proti křečím.
- Pomáhá s nadýmáním během menstruace.
- Působí proti astmatu.
- Preventivně působí proti diabetické neuropatii.
Chceš i Ty získat garantované výsledky?
Magnesium a jeho nedostatek
- Okolo 20% populace konzumuje méně, než ⅔ doporučené denní dávky magnesia.
- Například průměrná strava v Německu poskytuje pouze 30% mužům a 17.5% ženám dostatečný příjem magnesia v 70+ let věku.
- Přebytečné množství vápníku, fosforu a vitamínu D může dále zvyšovat ztráty magnesia zvýšením potřeb pro jeho konzumaci.
- Od začátku 20. století prošlo stravování výraznou obměnou, a tak se konzumace magnesia dvojnásobně snížila z 500mg/den na 250mg/den a zároveň se změnily i poměry mezi již zmíněnými vápníkem a magnesiem z 2:1 na 5:1 a fosfáty a magnesiem z 1,2:1 na 7:1.
Jeho potřeba se zvyšuje s:
- nadměrnou konzumací alkoholu
- během cukrovky typu 2
- s HIV pozitivitou
- výskytem rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění
- střevními potížemi
- vysokou spotřebou kafe
- nadměrným solením
- věkem (klesá jeho využitelnost)
- fyzickou pasivitou
- užíváním antibiotik, antikoncepce, hormonální léčbou
- psychickým a fyzickým stresem
- nadměrně zvýšeným příjmem vápníku, fosforu a vitamínu D
- nedostatkem vitamínu D a vitamínu B6
- při časté konzumaci sladkostí, obilovin a forem v nichž se hořčík vyskytuje, ale pro tělo je pro něj náročné ho z nich vstřebat. Například z chleba z bílé mouky tělo vstřebá pouze 13% obsaženého hořčíku.
Příčiny nedostatku:
Od roku 1940 klesl obsah magnesia (v Británii) v následujících potravinách o:
- sýr parmezán (-70%)
- čedar (-38%)
- zelenina (-24%)
- plnotučné mléko (-21%)
- slanina (-18%)
- hovězí (-4-8%)
- kuře (-4%)
Ztráta spojená s úpravou potravin:
- bílý cukr (-99%)
- škroby (-97%)
- rýže (-83%)
- bílá mouka (-82%)
Zbav se ZDARMA jediné věci, která Ti brání v zisku vysněné postavy.
Nedostatek může způsobovat:
- snížení testosteronu
- zhoršení vytrvalostního a silového výkonu
- zhoršenou kontrakci svalstva
- zlomeniny
- osteoporózu
- zvýšení krevního tlaku
- snížení
- inzulínové senzitivity
- kvality spánku a usínání
- astmatické záchvaty
- deprese, podrážděnost, úzkost, přecitlivělost
- zhoršenou paměť, soustředěnost (hyperaktivita u dětí)
- zažívací obtíže (průjmy, zvracení)
- alergie
- křeče
- nadměrné pocení
- chronický únavový syndrom
- arytmie
- zvýšenou hladinu cholesterolu
Zdroje bohaté na hořčík
10 Přírodních zdrojů bohatých na hořčík
Tělo obvykle vstřebá 30-40% přijatého hořčíku ze stravy.
- 30g mandlí – 80mg hořčíku
- ½ šálku vařeného špenátu – 78mg
- 30g kešu – 74mg
- ½ šálku arašídů – 63mg
- ½ šálku vařených černých fazolí – 60mg
- 2 lžičky arašídového másla – 49mg
- 1 šálek kousků avokáda – 44mg
- 100g vařených brambor – 43mg
- ½ šálku vařené hnědé rýže – 42mg
- střední banán – 32mg
Doporučené dávkování:
300mg denně v závislosti na:
- aktuálním stavu
- váze
- pohlaví
- fyzické aktivitě
- podnebí
Chceš i Ty získat garantované výsledky?
Hořčík jako suplement
Magnesium Oxid
- 3-10% biodostupnost
- projímavé účinky
Magnesium Aspartát
- biodostupnost mezi Citrátem a Oxidem
Magnesium Monoaspartát
- biodostupnost 42%
Magnesium Citrát
- 25-30% biodostupnost
- nejlepší z hlediska cena/výkon
- doporučené dávkování: 320-420mg(600mg) denně spolu s posledním jídlem dne, v závislosti na jeho přijatém množství v průběhu dne ze stravy a dalšími již zmíněnými proměnnými.(1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10)
Díky za tvůj čas!
Budu rád, když napíšeš svůj názor, dáš lajk, pokud s ním souhlasíš, nebo označíš člověka, kterému by mohl pomoct a pokud se s článkem dokážeš ztotožnit, pak bude skvělé, když ho budeš sdílet.
Pokud chceš pomoct s nastavením OPTIMÁLNÍ cesty k těm nejrychlejším a zároveň udržitelným výsledkům bez JOJO efektů, ušetřit ČAS a PENÍZE během následování neoptimálních výživových a tréninkových postupů, nebo na mě máš jakékoli otázky, piš na email, nebo facebook.
Ať to sílí, roste a hubne!
Pokud chceš být přednostně informován o sdílení dalšího článku, přihlaš se k odběru:
A co hořčík nebo i jiné minerály v chela formě. Údajně by tam měla být vstřebatelnost snad až dvojnásobná jak u citrátu nebo monoaspartátu
Chelátová forma doplňků může být vhodnou volbou, co se vstřebatelnosti týče.
Z doposud známých výsledků vychází citrát pořád srovnatelně s například bisglycinátem hořečnatým.
Nevýhoda citrátu je v tom, že při vyšších dávkách může působit projímavě.
1) Chelátová forma doplňků: Ano.
2) Citrát: Účinný, ale pozor na vyšší dávky.
3) Bisglycinát hořečnatý: Vhodný i v případě vyšších dávek